Juryrapport Waterinnovatieprijs: Hillblock ingenieus product


Detail zuilen kl_R. Offermans.jpgDSC7615.jpgHans op dijk kl_R. Offermans.jpg
Op woensdag 28 november werd door de Unie van Waterschappen voor de eerste keer de Waterinnovatieprijs uitgereikt. De jury bestond onder leiding van Jacqueline Cramer, directeur Utrecht Sustainability Institute en hoogleraar Duurzaam Innoveren Universiteit Utrecht) uit dr. A.A. Dijkhuizen Voorzitter Raad van Bestuur Wageningen UR, drs. F. Heemskerk Lid Raad van Bestuur Royal HaskoningDHV, prof. dr. F.A. Nelissen Hoogleraar internationaal milieurecht Rijksuniversiteit Groningen en zeemilieurecht Universiteit van Amsterdam en Mevrouw ir. A.G. Nijhof MBA Directielid Tauw Groep bv.
Zij zochten naar projecten met de volgende eigenschappen: Kwaliteit: Is het project klantgericht, duurzaam, uitvoerbaar, kostenbewust en is het ook toepasbaar voor anderen? Innovatie: Is het project vernieuwend en origineel ten opzichte van het bestaande aanbod?

Hillblock was een van de genomineerde maar kon net niet tegen het consortium VolkerWessels / Landustrie op.

Jury rapport HillblockKorte projectomschrijving
Het Hillblock is een betonnen taludblok dat door een tal van unieke eigenschappen zorgt voor een bovengemiddelde stabiliteit en een significant sterkere golfremming. Door toepassing van het Hillblock hoeven dijken minder, of soms helemaal niet, te worden verhoogd om toch aan de algemeen gestelde veiligheidsnormen te voldoen. Milieutechnisch biedt het Hillblock eveneens voordelen: voor de betonzuil is 30% minder beton nodig dan voor bestaande dijkstenen.

Juryoordeel
Het Hillblock is een traditioneel ingenieus product, een mooie en oplossingsgerichte innovatie in de Nederlandse dijkenbouw. De verbeterde golfremming in kustgebieden is van groot belang en kan voorkomen dat de dijken opgehoogd moeten worden. De jury ziet vooral potentie in de aanpak van die gebieden waar golfoploop plaatsvindt, met name bij kustversterking en ziet het als een interessant exportartikel.

Volledig juryrapport: www.waterinnovatieprijs.nl

Fotografie: Ron Offermans


Terug naar homepageNL EN


REKENTOOL GOLFREDUCTIE Lees verder
Lees hier het DELTARESRAPPORT Lees verder
Memo Deltares m.b.t. tot het berekenen van de ruwheidsfactor van Hillblocks. Lees verder
Hillblock realiseert een golfoploop reductie van 30% Lees verder


Volg ons

Facebook  Twitter  LinkedIn  Google+