Noordwaard _Steurgat


Noordwaard Werkendam _Hillblock.JPG
Innovation together with nature

The area protected by dykes in the Noordwaard is now smaller than it was. This involved building a new dyke at Fort Steurgat. A stand of willows, called a ‘griend’ in Dutch, was planted outside the dyke to block the waves, making it possible to build the dyke lower than usual. This is much less common in the other parts of the areas, which are protected by quays: lower quays are expected to face high water once every 100 years, while the higher quays were positioned at the 1,000-year flood line.


Back to projects



NL EN


CALCULATIONTOOL WAVE REDUCTION Read more
Model Testing Report DMC 1:10 Read more
Document Deltares regarding the calculation of the roughness factor of Hillblocks. Read more
VIDEOS Hillblock Read more


General information
Disclaimer
Privacy statement
Sitemap
Links  
Colofon   


Follow us

Facebook  Twitter  LinkedIn  Google+